Det goda med järn

Järn är viktigt för att du ska känna dig pigg och stark. Det hjälper nämligen till att bilda hemoglobin (Hb) som ingår i de röda blodkropparna. För att kroppen ska fungera behövs syre i alla celler och det är hemoglobinet som transporterar syre från lungorna via blodomloppet ut i resten av kroppen. Om kroppen inte får tillräckligt med järn produceras inte tillräckligt med hemoglobin. Men om du tillsätter mer järn produceras mer hemoglobin och syresättningen av kroppens celler fungerar som de ska. 

 

Gott om järn i mycket

Järn finns i många olika livsmedel varav vissa innehåller extra mycket järn. Bra exempel på det är bönor, linser, ärtor, frön, fullkornsbröd, blodpudding, kött- och inälvsmat, grönsaker (som broccoli, spenat och bladgrönsaker), nötter, bär, frukt, torkad frukt och leverpastej. Du kan också få i dig järn genom att laga mat i en gjutjärnsgryta eller gjutjärnsstekpanna.